HOE LANG WORDT DE TENNISSER      
  algemeen
Hoe lang je uiteindelijk wordt, is afhankelijk van de lengte van je ouders. Toch zijn er vaak uitzonderingen. Het is dus maar de vraag of de berekening van wat normaal gesproken je lengte zal worden wel werkelijkheid wordt. Met dat in het achterhoofd is het toch leuk om te weten wat voor jou de verwachte uiteindelijk lengte is.

formules
Voor jongens en meisjes zijn er aparte formules voor het berekenen van de verwachte uiteindelijke lengte (in cm).
Een jongen wordt:
((lengte vader + lengte moeder + 13 cm)/2)+4,5 cm plus of min 9 cm voor variatie

Een meisje wordt:
((lengte vader + lengte moeder – 13 cm)/2)+4,5 cm plus of min 9 cm voor variatie

wanneer ben je volgroeid
Bij 17/18 jaar is de tennisser volgroeid. Na het 18de jaar komen er niet meer dan enkele centimeters bij.

voorbeeld van een berekening
Voorbeeld: jongen met een moeder van 1,65 m en een vader van 1,80 m
De normale eindlengte is: ((180 + 165 + 13)/2)+4,5 = 183,5 cm
De lengte kan plus of min 9 cm variëren. Daarmee ligt de lengte tussen 174,5 cm en 192,5 cm.

biologische leeftijd
Bedenk bij het groeien dat er zoiets is als een biologische leeftijd. De biologische leeftijd kan afwijken van de echte leeftijd. Een kind kan zo’n half jaar voorlopen, maar ook een jaar of meer achterlopen. De biologische leeftijd kan eventueel bepaald worden via een röntgenfoto van de pols.

groeiverloop
Voor het inschatten van het groeiverloop is het misschien handig te weten dat je tussen het 5de en 12de levensjaar zo’n 5 à 7 cm groeit, daarna wat minder tot je pubert, je vervolgens tijdens de groeispurt in de pubertijd ongeveer 12 cm per jaar groeit, en je na de groeispurt weinig groeit totdat je op je 17de of 18de volgroeid bent.

invloed op de variatie
De variatie wordt bij jongens beïnvloed door het moment waarop de groeispurt begint. Hoe later dat is, hoe langer de jongen zal worden. Dit komt omdat je voor de groeispurt meer groeit per jaar dan na de groeispurt.
Bij meisjes ligt het iets ingewikkelder. Ook bij meisjes is de uiteindelijke lengte afhankelijk van wanneer de groeispurt begint. Voor meisjes begint de groeispurt echter eerder dan bij jongens (bij meisjes rond het 10de of 11de levensjaar, bij jongens rond het 11de of 12de levensjaar) en duurt ook nog eens korter (normaal 3 jaar in plaats van 4 jaar bij jongens). De variatie wordt bij meisjes beïnvloed door het tijdstip waarop ze voor het eerst ongesteld worden. Hoe later dat is, hoe langer het meisje zal worden. Dit komt omdat nadat een meisje voor het eerst ongesteld is geweest, zij over het algemeen nog slechts enkele centimeters zal groeien.